Apa Terjadi Pada Quran di Hari Qiamat?

Salam
kita ahlus sunnah wal jamaah berakidah bahwa al-quran itu kalamullah dan bukan makhluk-Nya…juga talah diketahui bahawa Allah akan mencabut al-quran daripada dada manusia dengan kematian ulama dan huffaz…tapi sesudah berlaku al-qiyamah, atau as-sa’ah, dan mahsyar, mizan, lalu kemudian as-sirat, dan sesiapa yang terpilih memasuki jannah, dan yang tidak memasuki neraka…..khalideen fiha abadan….

lalu kita ingin bertanya, apa yang terjadi kepada kitabullah, quran kita?
apa terjadi kepada segala hukum yang ada didalamnya?
adakah kita tidak akan bertemu lagi dengannya?
bukankah ia juga syafa’ah bagi mu’min?j

jawapan:

بسم الله
والحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وصحبه ومن والاه أما بعد

– Pada hari qiamat, Al-Quran menjadi syafaat kepada ahlinya, dan banyak hadis menunjukkan perkara ini. Antaranya:

Hadis Abu Umamah r.a. Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda:

اقرؤوا القرآن فإنه يأتي يوم القيامة شفيعا لأصحابه

Maksudnya: “Bacalah Quran, kerana sesungguhnya ia datang pada hari kiamat sebagai syafaat kepada ahli-ahlinya”.
Direkod oleh Muslim (no: 804).

– Malah, ketika ahli Quran memasuki syurga, mereka membaca Quran dan setiap ayat yang dibaca akan ditambah satu darjat, sebagaimana tersebut dalam hadis:

يُقَالُ لِصَاحِبِ الْقُرْآنِ اقْرَأْ وَارْتَقِ وَرَتِّلْ كَمَا كُنْتَ تُرَتِّلُ فِى الدُّنْيَا فَإِنَّ مَنْزِلَكَ عِنْدَ آخِرِ آيَةٍ تَقْرَؤُهَا

Maksudnya: “Dikatakan kepada ahli Quran: Bacalah, dan naiklah (ke darjat-darjat syurga). Dan bacalah dengan tartil sebagaimana kamu membacanya dengar tartil di dunia. Maka sesungguhnya kedudukan kamu ialah di akhir ayat yang kamu baca”.
Direkod oleh Abu Daud (no: 1466), Tirmizi (no: 2914). Katanya: “Hadis Hasan Sahih”. Dinilai sahih juga oleh Hakim dalam Mustadrak (no: 2030) dan Ibn Hibban dalam Sahihnya (no: 766).

– Perkahabaran ini menunjukkan, Al-Quran akan menjadi syafaat kepada ahli Quran, iaitu mereka yang membacanya dengan baik, menghafalnya, dan beramal dengannya. Dan mereka juga membaca Al-Quran di dalam Syurga, dan bacaan mereka umpama zikir bagi para Malaikat, iaitu yang tidak menyibukkan mereka daripada kelazatan nikmat syurga. (Aunul Ma’bud 4/237)

Wallahu A’lam.

AAN

Advertisements

One thought on “Apa Terjadi Pada Quran di Hari Qiamat?

  1. saye berusia 17 tahun saye belom hbis membaca al-quran..kerana saya tidak..beerapa tahu membaca nnya..hendak belajr mengaji malu kerana semua kanak2 yg mengaji??apakah yg perluu sya lakukan ustaz??

    Assalamualaikum warahmatullahi wa barakatuh.

    Saudari perlu terus berusaha mempelajari al-Quran kerana ia adalah satu kewajipan sebagai umat Islam. Usah malu kerana ganjaran besar menanti saudari, bahkan di dalam sebuah hadis disebutkan bahawa orang yang susah/tak pandai baca al-Quran tetapi tetap berusaha membacanya akan mendapat dua pahala-iaitu pahala membacanya dan, pahala kerana kesukaran yang ditempuhi.

    Dengan syarat, saudari perlulah berusaha mempelajari dan membaiki mutu bacaan saudari. Tidak lupa jua agar saudari mempelajari tafsir, atau sekurang-kurangnya membaca jua terjemahan al-quran agar saudari memahami isi kandungannya.

    Wallahua’lam.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s