Solat Hajat

Salam

1. Apakah hukum mendirikan solat sunat hajat secara berjamaah.Adakah pernah dibuat semasa zaman rasulullah.

2. Semasa lepas solat jumaat, imam bingkas bangun dan mengajak makmum solat sunat hajat.Solat sunat jumaat terkemudian dilakukan selepas solat hajat ini.Adakah dibolehkan berbuat demikian

jawapan:

Pertaman:

Solat sunat Hajat berdasarkan kepada hadis-hadis yang dihukumkan oleh ulamak hadis sebagai lemah. maka Tiada Hajat untuk solat Hajat. sebaliknya anda boleh memohon hajat melalui doa.

Kedua:
jika ada pun hadis yang bertaraf hasan tentang solat hajat, tetapi untuk melakukannya secara berjemaah, maka itu tiada contohnya di zaman Nabi dan sahabat. Apatah lagi zaman sekarang ianya dijadikan sebagai suatu syiar dengan diadakan secara besar-besaran di Masjid, stadium dan sebagainya, ianya bukan sunnah.

begitu juga jawapan kepada soalan kedua, cumanya sekiranya anda nak juga lakukan solat hajat maka lakukanlah secara bersendirian tidak beramai-ramai. ada suatu tempat di KL yang masjidnya setiap kali lepas jumaat akan diadakan solat hajat dan jenazah, sekiranya begini melazimi setiap jumaat maka ianya bid;ah yang mungkar di dalam agama.

Wallahu a’lam

al-ahkam

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s