Hukum Membaca Doa Beramai-Ramai?

Pertanyaan:

Assalamu’alaikum,
Ana ingin minta penjelasan seputar doa beramai-ramai yang sering dilakukan sebahagian masyarakat kita setelah suatu acara tertentu, baik bersifat keagamaan atau bukan. Bagaimanakah hal tersebut, dan bagaimana sikap kita.
Jazakumullahu khoiron,Wassalamu’alaikum

Jawapan:

Ibnu Wahdah meriwayatkan dengan sanad sampai ke Abu Utsman An Nahdi, beliau mengatakan: Salah seorang gabenor yang di angkat oleh Khalifah Umar ibnu Khattab mengirim surat kepada khalifah Umar, isi suratnya “Sesungguhnya di sini terdapat sekelompok orang yang berkumpul lantas memanjatkan doa kebaikan untuk kaum muslimin secara umum dan penguasa secara khusus.” Balasan surat daripada Khalifah Umar: “Hendaklah engkau menghadapku serta membawa mereka” Setelah gabenor tersebut tiba, khalifah Umar berpesan kepada penjaga rumah beliau untuk menyiapkan rotan, tatkala mereka menemui khalifah Umar, beliau memukul pimpinan kelompok tersebut. Pimpinan kelompok tersebut berkata, “Wahai amirul mu’minin kami bukanlah orang-orang yang di maksud oleh gabenor tersebut, yang dimaksudkan oleh gabenor adalah sekelompok orang yang berasal dari daerah timur.” (Maa jaa fii bida’ karya Ibnu Wahdah hal 54 & Ibnu Abi Syaibah dalam Al Mushannaf 8/558 dan sanadnya berdarjat hasan. Lihat Adz Dzikir Al Jama’i baina Al-Ittiba’ wal Ibtida’ karya Dr. Muhammad bin Abdurrahman Al Khumais hal 29).

Dalam hal 16 Dr. Al Khumais berkata, “Termasuk bentuk zikir jama’i yang ada saat ini adalah berkumpulnya ramai orang di suatu masjid kerana negeri tersebut telah terjadi bencana. Mereka lalu berdoa kepada Allah secara seremtak agar bencana segera berakhir.” Pada akhir pembahasan di hal 54, Dr Muhammad Al Khumais mengatakan, “Jelaslah bahawa zikir jamaah itu tidak memiliki dasar dalam agama Allah, kerana tidak ada riwayat yang menjelaskan bahawa Nabi dan para sahabat berzikir dengan berjamaah.” Hal tersebut juga tidak dilakukan oleh salafus shalih bahkan mereka mengingkari orang yang melakukannya.

Tentang hal ini pernah ada orang bertanya kepada Imam Ahmad, “Apakah anda tidak menyukai jika ada sekelompok orang berkumpul untuk berdoa sambil mengangkat tangan?” Jawapan beliau “aku tidak membencinya asalkan berkumpulnya itu tidak dengan sengaja, kecuali mereka berjumlah ramai” (Iqtidha Ash Shirathal Mustaqim 2/630 & Al Amru bittiba’ hal 180. Lihat Qowaid Ma’rifati Bida’ hal 52).

Boleh kita simpulkan dari perkataan Imam Ahmad di atas bahawa doa berjamaah itu di perbolehkan dengan dua persyaratan:

1. Tidak sengaja berkumpul untuk hal tersebut,

2. Orang yang hadir tidak berjumlah besar sehingga orang-orang awam yang mengikutinya mengira bahawa amal ini memiliki keutamaan yang bersifat khusus.

***

Penanya: Abu Ibrahim
Dijawab Oleh: Ustadz Abu Ukkasyah Aris Munandar

http://muslim.or.id/soal-jawab/manhaj/soal-jawab-seputar-doa-bersama.html

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s