Kenapa Perlu Mandi Wajib

Mandi wajib atau mandi besar atau mandi janabat diambil dari istilah bahasa arab al ghoslu atau al ghuslu. Al ghoslu lebih masyhur di kalangan ahli bahasa sedang al ghuslu lebih masyhur dikalangan ahli fiqh, yang bererti “meratakan air ke badan dengan cara mandi”. Adapun menurut syariat adalah meratakan air yang suci ke seluruh badan dengan tata cara yang khusus. Allah Ta’ala berfirman, “Dan jika kamu junub maka mandilah.” (Al Maidah: 6)

Hal-Hal Yang Mewajibkan Mandi Besar

1. Keluarnya mani kerana syahwat dalam keadaan terjaga (tidak tidur).

Hal ini berdasar sabda Nabi shollAllahu ‘alaihi wa sallam, “Apabila engkau mengeluarkan mani maka lakukanlah mandi janabat, apabila tidak mengeluarkan mani maka janganlah engkau mandi.” (HR. Ahmad dan dihasankan Syaikh Albani dalam Irwa’ul Gholil)

2. Keluar Mani Kerana Mimpi.

Hal ini berlaku bagi lelaki dan perempuan. Berdasar riwayat dari Ummu Salamah bahawa Ummu Sulaim bertanya, “Wahai Rasulullah, sesungguhnya Allah tidak malu menjelaskan kebenaran. Apakah wanita mandi apabila dia Ihtilam (mimpi basah)?”, Nabi menjawab, “Ya, jika dia melihat air mani”. (HR. al-Bukhari dan Muslim). Imam Ibnu Qudamah berkata dalam Al Mughni (1/26): “Apabila seseorang bermimpi tetapi tidak mengeluarkan mani, maka tidak wajib baginya mandi”.

3. Jima’ (berhubungan suami isteri), meskipun tidak mengeluarkan mani.

Rasulullah shollAllahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Apabila seseorang menggauli isterinya, maka wajib mandi sekalipun tidak mengeluarkan mani.” (HR. Muslim)

4. Suci daripada haidh dan nifas.

Rasulullah shollAllahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Apabila datang haidhmu, maka tinggalkanlah sholat dan apabila telah suci, maka mandi serta sholatlah.” (HR. Bukhari dan Muslim)

5. Orang kafir masuk islam baik dari yang asli maupun dari yang murtad.

Berdasar hadist Qois bin Ashim, dia berkata: “Saya datang kepada Nabi hendak masuk islam, maka beliau memerintahkan kepadaku agar mandi dengan air dan daun bidara.” (HR. Ahmad)

6. Mandi Jumaat.

Rasulullah shollAllahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Mandi hari jumaat hukumnya wajib bagi setiap orang baligh.” (HR. al-Bukhari dan Muslim)

7. Orang Islam yang meninggal tidak dalam keadaan syahid di medan peperangan.

Hal ini berdasarkan sabda Nabi terhadap seseorang yang berihram kemudian meninggal kerana terlempar oleh untanya sendiri: “Mandikanlah dia dengan air dan daun bidara.” (HR. al-Bukhari dan Muslim)

Syarat-Syarat Mandi Besar

Niat, islam, berakal dewasa, air yang suci dan mubah, meniadakan hal-hal yang menghalangi sampainya air ke anggota wudhu, dan terhentinya hal-hal yang mewajibkan mandi.

Tata Cara Mandi Besar yang Sempurna

Berniat mandi sempurna di dalam hati. Mengucapkan: Bismillah… Memulai dengan membasuh tangan sebanyak tiga kali. Membasuh kemaluan dengan tangan kiri lalu mencuci kedua tangan dengan tanah atau sejenisnya (seperti sabun). Berwudhu seperti wudhu untuk sholat dan mengakhirkan kedua kakinya pada penghabisan mandi. Memasukkan jari-jarinya ke air lalu menyela-nyela rambut dengan jari-jarinya hingga merata. Menuangkan air di atas kepala tiga kali dimulai dengan bahagian kepala kanan, kemudian kiri kemudian tengah. Wanita tidak perlu mengurai rambut kepala ketika mandi janabah dan disunnahkan mengurainya ketika mandi haidh. Menuangkan air ke seluruh tubuh dimulai dari tubuh sebelah kanan. Berpindah tempat dari tempat semula, lalu membasuh kedua kakinya.

Demikianlah sekelumit tata cara dan hal-hal yang berkaitan dengan mandi besar. Semoga dapat menjadikan diri kita semakin dekat dengan Allah dengan menjalankan syariat-Nya dan menghidupkan sunnah-sunnah Rasul-Nya. WAllahu a’lam bish showab.

***

Tingkat pembahasan: Dasar
Penulis: Bambang Abu Abdirrohman Al Bayaty

http://muslim.or.id/ertikel/fiqh-dan-muamalah/mandi-besar.html

Advertisements

One thought on “Kenapa Perlu Mandi Wajib

  1. jika jari tertusuk atau menyusuk dengan sengaja ataupun tidak sengaja ke dalam dubur semasa mencuci dubur selepas Qada’ hajat – adakah perlu ia mandi wajib??

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s