Qunut Subuh: Imam Malek kata bid’ah, Imam asy-Syafie kata sunnah?

Assalamu’alaikum wr. Wb.

Pak Ustadz, menyambung pembahasan sebelumnya, jika ada hadist shahih mengatakan setiap bid’ah itu sesat, dan kerana sesat itu dekat dengan kekafiran, maka saat imam Malik mengatakan bahawa qunut subuh bid’ah, berdosakah beliau kerana secara tidak langsung menuduh muridnya imam Asy-syafi’i sesat? Apakah memang orang setingkat imam malik berhak mengatakan qunut subuh bid’ah?

Mohon penjelasannya,

Jazakallohu khoiron katsiron.

Wassalamu’alaikum wr. Wb.

Arief Santoso

ariefstar

Jawapan

Assalamu ‘alaikum warahmatullahi wabarakatuh,

Ketika Al-Imam Malik rahimahullah mengatakan bahawa qunut shalat shubuh itu bid’ah, beliau tidak menuduh muridnya, Al-Imam As-syafi’i sebagai pelaku bid’ah. Tidak ada kata caci maki kotor gaya koboi yang keluar dari mulut ulama besar itu.

Perlu difahami bahawa para ulama besar di masa salaf itu sangat sopan, rendah hati, tawadhu’, serta beradab. Terutama ketika saat berbeza pendapat dengan sesama ulama lainnya. Tidak terdengar tudingan kepada saudaranya sebagai tukang pembuat bid’ah.

Bid’ah qunut shalat shubuh yang dikemukakan oleh beliau adalah semata-mata ijtihad beliau peribadi. Sama sekali beliau tidak bahagia kalau ada orang yang boleh dituding-tuding sebagai pelaku bid’ah.

Sebagai ulama besar, bukan level beliau untuk mencaci maki orang yang pendapatnya tidak sama dengan dirinya. Tindakah anarkis seperti itu hanya keluar dari kalangan awam yang tidak punya ilmu agama. Semangat membenci orang lebih dominant di dalam otaknya.

Maka Imam As-Syafi’i pun sangat segan kepada gurunya itu, bahkan beliau sangat menghormati murid-murid si guru, meski si guru telah menghadap Allah SWT. Saling hormat dan saling mengagumi, itulah kira-kira bahasa yang boleh sedikit menggambarkan hubungan antara keduanya imam besar itu. Yang satu mengatakan qunut itu bid’ah dan yang satunya mengatakan qunut itu sunnah muakkadah.

Kalau dua begawan fiqih itu sudah sedemikian mesra, meski hasil ijtihad mereka berbeza, lalu apa urusannya orang zaman sekarang merasa lebih cerdas dari keduanya, dan masih saja memancing di air keruh? Masih saja mempermasalahkan urusan yang sudah selesai sejak dulu, di depan orang-orang awam yang juga tidak faham.

Seharusnya, para tokoh di masa sekarang ini sudah bukan zamannya lagi melempar bola panas di tengah tubuh umat. Kalau ingin mengajarkan fiqih, ajarkan beberapa pendapat dari beberapa ulama, tapi jangan memaksakan pendapat peribadi. Apalagi sampai mencaci dan menggelari orang lain dengan gelar-gelar yang menjijikkan.

Semoga Allah SWT membuka hati kita dan melapangkannya, agar kita dapat hidup rukun dan mesra dengan sesama umat nabi Muhammad SAW. Amin

Wassalamu ‘alaikum warahmatullahi wabarakatuh,

Ahmad Sarwat, Lc

http://www.eramuslim.com/ustadz/shl/7226121540-berdosakah-imam-malik-saat-mengatakan-qunut-subuh-bid039ah.htm

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s