Sebar Khabar Angin Rusuhan HINDRAF

Salam

Banyak kita terima email/mesej/sms/berita layang. Contohnya, mcm kat bawah ni:-
i) kononnya h1ndraf nak buat rusuhan kaum baru2 ni
ii) rusuhan kaum kat pasir gudang bbrp bulan lepas
iii) ada gereja edar air mineral ‘holy water’ berjenama al-bar0kah, etc kat market, dsb

Juga merujuk kepada satu hadith sahih riwayat Muslim, au kama qal, ‘cukuplah dosa tanggungan seseorg tu menyampaikan terus berita yg didengarinya tanpa siasat terlebih dahulu’.

Persoalan sekarang, wajibkah kita biarkan saja dan x perlu forward email/msg yg kita dpt mcm kat atas tu? Sebab, KATAKAN ada antara insiden2 ni mmg BETUL2 berlaku eventually dan akhirnya ramai org jadi mangsa, tidakkah kita dikira bersalah (dosa?) kerana x jalankan peranan?

syukran Wassalam

jawapan:

Wassalam

al-Jawab:

AQ 9: 06 tetap menjadi pegangan kita. Kita tidak boleh main-main dengan isu-isu keselamatan dan ketenteraman awam. Biarlah pihak berwajib yang menyalurkan maklumat secara resmi melalui media perdana mereka dan bukan kita. Nanti tak pasal-pasal, anda dikenakan ISA. sekian

al-ahkam 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s