Guna software pirate

Salam:

ustaz, saya ada kemuskilan ttg perisian ni. Saya tgk ada ramai org bisnes guna software tiruan atau cetak rompak, cthnya mcm MS Office, Windows, Photoshop dsb, ada member cakap payah le nak bisnes sebab software je harga dia suma dah mahal dari harga PC sebuah, saya pun pening rasa2 mcm malas pikir sebab saya kerja gomen, PC semua original siap dengan perisian ori, tapi mana la tau satu hari nanti saya nak bisnes pula, dan kalau la saya nak bisnes dgn gunakan perisian cetak rompak ni, haramkah semua pendapatan saya yg bersangkut paut dengan perisian tersebut?

harap panel al-ahkam boleh bagi sedikit pencerahan pada saya.

sekian terima kasih

jawapan:

Wassalam

alJawab:
Ini kedudukan hakcipta dan patent mengikut keputusan majlis fiqh Islam:

21899
Intellectual property rights

Question:What do the Muslim fuqaha’ say about intellectual property rights
such as trade names, trademarks, copyright and patents?

Answer:
Firstly:
Trade names, trademarks, copyright and patents are all rights which
belong exclusively to their owners. In modern times they have come to
have a considerable financial value. These rights are recognized
according to sharee’ah, and they should not be violated.
Secondly:
It is permissible to buy or sell a trade name or a trademark, and
to transfer any of them in return for monetary compensation, so long
as there is no cheating or deception.
Thirdly:
Copyright and patents are protected by sharee’ah. Their owners have
the right to buy or sell them and nobody has the right to violate
these rights. And Allaah knows best.

Qaraar Majlis al-Fiqh al-Islami al-Khaamis, 1409 AH

http://www.islamqa.com/index.php?ref=21899&ln=eng&txt=copyright

—————-Terjemahan:

Tajuk: Hak-hak Harta Intelek

S: Apa pendapat fuqaha’ Islam terhadap hak-hak harta intelek seperti jenama, tanda perniagaan, hakcipta dan paten?

aljawab:

1. jenama, tanda perdagangan, hakcipta dan paten semuanya menjadi hak eksklusif pemiliknya. Dalam realiti sekarang, hakcipta ini memiliki nilai kewangan yg tinggi. hak-hak tsb diiktiraf oleh syari’ah dan tidak boleh dilanggari.

2. Harus membeli dan menjual jenama atau tanda perdagangan dan memindahmilik mana-mana (harta intelek tsb) dengan jika kena dengan ganjaran kewangannya serta bebas dari unsur gharar (tipu) dan manipulasi.

3. hakcipta dan paten dilindungi oleh syari’ah. Pemiliknya memiliki hak membeli dan menjualnya. Tiada siapa yang berhak melanggar hak2 tsb. WA

Jadi, kalau kita nak bisnes dengan cara yang betul dan bebas dari tindakan perundangan kerajaan Malaysia termasuk WTO (perjanjian perdagangan Dunia), maka kita kena akur dengan perundangan hakcipta yang juga diiiktiraf dalam agama kita. sekian

al-ahkam 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s