Ibu Yang Suka Berbomoh

Soal :
Ibuku pergi menemui seorang peramal baru-baru ini. Padahal seharusnya dia tidak selayaknya pergi ke sana kerana hukumnya haram. Ibuku menceritakan, bahawa si peramal menyebutkan: kehidupan saya akan sengsara dan tidak berbahagia bila saya menikah. Saya tidak akan bertahan dengan seorang suami lebih daripada dua tahun. Saya menyedari bahawa hanya Allah saja-lah yang mengetahui hal-hal ghaib. Akan tetapi saya menjadi khuatir juga kerana berita yang dibawa oleh ibu saya itu. Apa kah  yang boleh saya lakukan untuk mencegah agar hal itu tidak terjadi. Sungguh saya menjadi bingung dan tidak tahu lagi apa yang harus saya yakini.

Jawab :
Al-Hamdulillah.
Pertama: Semoga Allah memberi Anda pahala yang baik dengan keyakinan Anda bahawa hanya Allah semata yang mengetahui keghaiban. Itulah yang menjadi harapan kami untuk menjadi keyakinan Anda dan keyakinan setiap muslimah yang bertakwa. Itu termasuk hal-hal prinsip yang berkaitan dengan keimanan kepada Allah semata.
Akan tetapi yang menghairankan, setelah memiliki keyakinan semacam itu, kenapa Anda masih merasa takut terhadap orang yang tidak mengetahui keghaiban? Hendaknya Anda mententeramkan hati dan bertawakkal kepada Allah. Sesungguhnya Anda hanya akan ditimpa dengan apa yang telah Allah gariskan kepada Anda.Kedua: Adapun hukum meramal atau ilmu nujum dan mengaku mengetahui keghaiban, itu termasuk hal yang membinasakan bagi pelakunya, mengeluarkannya daripada tauhid bahkan dari agama Islam itu sendiri.

Ketiga: Para peramal itu belajar dari kalangan jin. Mereka adalah para ahli sihir yang bekerja sama dengan syaitan. Padahal syaitan itu baru mau membantu mereka, setelah mereka mengganti agama (keyakinan) mereka. Padahal orang yang mengganti agamanya itu hukumannya wajib dibunuh. Orang yang datang menemui mereka (untuk meminta ramalan), lalu membenarkan yang mereka ucapkan juga terjerumus dalam kekafiran. Bila tidak sampai mempercayai ucapan mereka, maka tidak akan diterima shalatnya selama empat puluh malam.

Adapun dalil dari yang pertama adalah riwayat hadits Abu Hurairah daripada Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam bahawa beliau bersabda:

“Barangsiapa yang mendatangi seorang peramal lalu mempercayai apa yang dia ramalkan, maka dia telah kufur terhadap wahyu yang diturunkan kepada Nabi Muhammad Shallallahu ‘alaihi wa sallam .”
(HR. Tirmidzi No. 135, Abu Dawud No. 3904, Ibnu Majah No. 639 dan Ahmad No. 9252. Hadits itu dishahihkan oleh Al-Hakim [I : 49] dan diakui oleh Adz-Dzahabi. Al-Hafizh Ibnu Hajar menyatakan bahawa hadits itu memiliki dua hadits penguat diriwayatkan oleh Al-Bazzar dengan sanad yang bagus. Lihat Fathul Bari X : 217)

Dalil dari yang kedua: Diriwayatkan dari salah seorang isteri Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam bahawa dia menceritakan: Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:

“Barangsiapa yang mendatangi seorang peramal lalu menanyakan kepada tentang satu ramalan, maka tidak akan diterima shalatnya selama empat puluh malam.”
(HR. Muslim 2230)

Yang keempat: Adapun bagaimana para peramal itu boleh mendapatkan berita-berita tersebut, itu dijelaskan di dalam hadits Abu Hurairah Radhiallahu ‘anhu, dari Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam bahawa beliau bersabda:

“Tatkala Allah telah menetapkan satu urusan di langit, para malaikat mengepak-ngepakkan sayap mereka untuk menunjukkan ketundukkan mereka terhadap firman Allah, seolah-olah firman Allah itu adalah rantai di atas gundukan tanah yang menembus diri mereka. Ketika hati mereka sudah demikian gentar, tiba-tiba mereka ditanya: “Apa yang difirmankan oleh Rabb kalian?” Mereka menjawab: “Ia memfirmankan kebenaran belaka, sesungguhnya Dia Yang Maha Tinggi Lagi Maha Besar.” Maka kata-kata itu didengar oleh jin yang mencuri-curi khabar dari langit. Demikianlah berita-berita itu dioper secara estafet -Sufyan salah seorang perawi hadits ini memberikan gambaran dengan telapak tangannya– beliau menyilang-nyilangkan jari-jarinya. Lalu berita itu diberikan oleh pencuri berita itu kepada yang di bawahnya, kemudian diberikan lagi kepada yang dibawahnya, sampai terakhir hinggap di lisan ahli sihir atau peramal. Terkadang mereka sudah  disambar oleh bintang berekor sebelum sempat menyampaikannya. Terkadang mereka sempat menyampaikan kepada sang peramal sebelum sempat disambar oleh bintang berekor. Namun kemudian syaitan membumbuinya dengan seratus kebohongan. Ia mengatakan: “Bukankan si Fulan telah mengatakan kepada kita demikian pada hari ini dan itu?” Secara bertepatan, sama dengan kata yang didengar dari berita langit.”
(HR. Al-Bukhari- 4424)

Yang kelima: Syaitan dapat mendengar ucapan para malaikat kepada sesama malaikat adalah dengan takdir dari Allah di langit. Dan itu adalah persoalan yang konkrit, bukan bererti syaitan mengetahui hal yang ghaib. Namun dengan satu kata yang didengarnya itu, syaitan membumbuinya dengan seratus kebohongan. Seperti memberikan khabar bahawa si Fulanah akan melahirkan anak lelaki, lalu si peramal mengkhabarkannya kepada orang banyak. Ternyata yang terjadi memang demikian, sehingga mereka merasa mantap dengan berita itu. Atau memberikan khabar bahawa si Fulanah akan menikah tahun sekian atau akan meninggal dunia tahun sekian, dan berbagai kejadian rinci sejenisnya. Dengan itu, orang ramai  menjadi terpukau dan mendekatkan diri mereka kepadanya dengan memberikan banyak hadiah dan wang. Kebohongan itu akhirnya menjadi bahan pencariannya setelah orang ramai sudah merasa mantap terhadap omongannya, sehinggad iapun mencari nafkah dengan cara yang haram pula.

Yang keenam: satu hal yang perlu diingatkan di sini, bahawa tidak setiap peramal itu adalah dukun, terkadang dia meramal dengan menggunakan pasir atau membaca melakui cangkir air. Ini Kerana para dukun itu adalah yang dapat melihat berita dari kalangan jin, sementara selain mereka tidaklah demikian. Para peramal dengan pasir dan sejenisnya itu hanyalah para pendusta. Akan tetapi secara hukum mereka semua adalah sama, dari sisi bahawa mereka sama-sama mengaku mengetahui hal-hal ghaib, meskipun dukun yang bekerja sama dengan syaitan itu lebih kufur lagi. Ini Kerana di samping dia kafir kerana ramalannya, dia juga kafir kerana bekerja sama dengan syaitan yang hanya akan memberikan apa yang mereka minta setelah dia mempersembahkan kepada syaitan itu berbagai bentuk sesembahan yang mengeluarkan dirinya dari Islam.

Yang ketujuh: Anda berkewajipan menasihati ibu Anda agar tidak mendekati orang-orang semacam itu, agar tidak terjerumus ke dalam dosa atau bahkan gugur amal perbuatannya. Jangan meninggalkan nikah, kerana menikah itu banyak membawa manfaat dan termasuk amalan yang agung, sesuai tuntutan fitrah sebagaimana juga merupakan anjuran agama. Insya Allah, kehidupan Anda tidak akan sengsara. Bahkan Anda harus optimis bahawa kehidupan Anda akan senang dan berbahagia. Kami berdoa, semoga Anda akan dikumpulkan dengan orang yang shalih dan berilmu. Kalaupun terjadi hal yang tidak baik, ertinya Anda menikah dengan lelaki yang menyebabkan Anda kurang berbahagia, maka semua itu adalah takdir Allah, bukan kerana ramalan si peramal tadi itu sendiri, bukan juga kerana si peramal itu mengetahui keghaiban, tetapi hal itu terjadi secara kebetulan saja, sebagai ujian dan cubaan. Bagaimanapun adanya, keberanian Anda memasuki kehidupan berumahtangga -selain karena banyak manfaatnya– juga berfungsi meredam bualan para peramal dan para dajjal beserta orang-orang yang mempercayai ucapan mereka. Semoga Allah memberikan taufik kepada kita semua untuk mendapatkan segala kebaikan. Shalaw

Islam Tanya & Jawab
Syeikh Muhammad Sholih Al-Munajid

Advertisements

One thought on “Ibu Yang Suka Berbomoh

 1. saya pelajar yg berusia 17 tahun,seperti diketahui didalm yahoo web pown adew diyatakn pasal ramaln untuk yg berbintang gemini ,taurus dan sebagai saya maklum memang x benar……apakh yg perlu sya lakukan untuk menebus dosa saya yg mempercayai ramaln tentang masa depan .pekerjaan dan pasangn hidup dan sebagainya, seperti yg disabdakan oleh baginda Rasullulah”barang siapa yg mendatangi peramal lalu menanyakn tentangg satu ramaln maka tidak diterima shalatnya selama 40 malam….saya tidak lg percayai ramaln seperti yg saye percayai sebelum ini……apakah dosa sya masih boleh diampun?
  1)sekarang bulan puasa saya perlu ke surau tuk solat terawih,,apakah amalan saya tidak diterima selama 40 mlm seperti yg diperkatakn baginda RASullulah?

  2)maksudnya segala yg saya lakukan di bulan puasa ini tidak mendatankn faedah……tuk mendapt pahala……tapi sya dah insaf??

  3)apakh saya sudah tergolong dalm golongan murtad??

  Assalamualaikum warahmatullahi wa barakatuh.

  Tahniah kerana saudari menyedari kesilapan lalu. Banyakkan berdoa kepada Allah SWT untuk mengampuni dosa-dosa saudari, dan menerima amal ibadah saudari.

  Bukankah Allah Maha Penerima Taubat.

  Lakukan sebanyak mungkin amalan kebaikan yang wajib mahupun sunat, dan bersangka baiklah dengan Allah kerana Allah tidak memungkiri janjinya.

  Wallahua’lam.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s