Selawat-selawat yang nabi ajarkan

sanad:

حَدَّثَنَا عَبْدُ الرَّزَّاقِ حَدَّثَنَا مَعْمَرٌ عَنِ ابْنِ طَاوُسٍ عَنْ أَبِي بَكْرِ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ عَمْرِو بْنِ حَزْمٍ عَنْ رَجُلٍ مِنْ أَصْحَابِ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنَّهُ كَانَ يَقُولُ

matn:

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى أَهْلِ بَيْتِهِ وَعَلَى أَزْوَاجِهِ وَذُرِّيَّتِهِ كَمَا صَلَّيْتَ عَلَى آلِ إِبْرَاهِيمَ إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ وَبَارِكْ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى أَهْلِ بَيْتِهِ وَعَلَى أَزْوَاجِهِ وَذُرِّيَّتِهِ كَمَا بَارَكْتَ عَلَى آلِ إِبْرَاهِيمَ

إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ

takhrij:

hadis dgn lafaz diatas (ala’ ahl baitihi) diriwayatkan oleh Ahmad dlm Musnad (hadis no. 23221), Thahawi dlm Mskl Athar (hadis no.1864), dari jalan yg sama (iaitu mencaritakan kami Abd Razak,menceritakan kami Ma’mar bin Abi Thowus dari Abi Bkr bin muhd bin Amr bin hazm daripada pemuda dari kalangan sahabt Nabi saw bahawa….), juga dikeluarkan al-said Abu al-Maathe dlm Musnad al-jami (hadis no. 15662) dan al-Albani dlm sifat solat Nabi (bab salawat semasa tasyahud)

darjat: SAHIH

dinilai sahih oleh Syuaib al-Arnaouth dlm tahqiq Musnad Ahmad (hadis no. 23221), al-Albani juga menilainya sahih dlm sifat solat Nabi (bab salawat semasa tasyahud)

 

 

Hadis no. 2 salawat:

Matn:

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ كَمَا صَلَّيْتَ عَلَى] إِبْرَاهِيمَ وَعَلَى[ آلِ إِبْرَاهِيمَ إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ اللَّهُمَّ بَارِكْ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ كَمَا بَارَكْتَ عَلَى ] إِبْرَاهِيمَ وَعَلَى[ آلِ إِبْرَاهِيمَ إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجيدِيدٌ

Takhrij:

Riwayat Ahmad (hadis no. 18129,18130,18152), Bukhari (hadis no. 3190,4519,5996), Muslim ( hadis no. 406 (66)), Abu Daud (hadis no. 976),Tirmizi (hadis no. 483), Nasaie (hadis no.1287,1288,1289), Darimi (hadis no.1342),Ibn Hibban dlm sahih (hadis no. 912,1957,1964), Syafie dlm Musnad (hadis no. 172), al-Hakim dlm Mustadrak (hadis no. 4710), al-Humaidi dlm Musnad (hadis no.711), Thahawi dlm Mskl Athar (hadis no.1860) dan lain-lain, semuanya dari jalan kaab bin Uzraht dgn lafaz yg sedikit berbeza

 

 

Hadis no. 3 salawat:

Matn:

اللهم صل على محمد وعلى آل محمد كما صليت على إبراهيم وآل إبراهيم إنك حميد مجيد وبارك على محمد وعلى آل محمد كما باركت على إبراهيم و وآل إبراهيم إنك حميد مجيد

Takhrij:

Rujuk takhrij hadis no. 2 (malas la nak ulang2,hehe), ni pun actually hadis yg sama dari Kaab juga, cuma lafaz je sikit berbeza…darjat: SAHIH

 

 

Hadis no. 4 salawat:

اللهم صل على محمد [ النبي الأمي ] وعلى آل محمد كما صليت على [ آل ] إبراهيم وبارك على محمد [ النبي الأمي ] وعلى آل محمد كما باركت على [ آل ] إبراهيم في العالمين إنك حميد مجيد

Takhrij:

Disini dlm sifat solat, al-Albani gabung dua lafaz actually (yg ana prasan la), satu matan yg ada lafaz “fil alamin” dan satu lagi lafaz yg ada “nabiyi ummiyi”. Kita asing la nak mudah macam di bawah:

Matan 1:

اللهم صل على محمد وعلى آل محمد كما صليت على آل إبراهيم وبارك على محمد وعلى آل محمد كما باركت على آل إبراهيم في العالمين إنك حميد مجيد

Takhrij:

Hadis dgn matan diatas (fil alamin) diriwayatkan dari Abi Masud al-Ansari, dikeluarkan antaranya oleh Ahmad (hadis no. 22406), Muslim (hadis no. 405 (65)), Malik dlm Muwattho’ (hadis no. 292), Tirmizi (hadis no. 3220), Nasaie (hadis no. 1285), Darimi (hadis no. 1343), Ibn Hibban (hadis no. 1958,1965), Tabarani dlm Mu’jam Kabir (hadis no. 697,725), Abd Razak dlm Musannaf (hadis no. 3108), al-Baihaqi dlm Syuab al-Iman (hadis no. 1547) dan Sunan Kubra (hadis no. 2671,1208,9876,11423) dan lain-lain

Darjat: SAHIH, dikeluarkan Muslim dlm Sahihnya (no. 405 (65)), kata Tirmizi “hadis ini Hasan Sahih” (no. 3220). [p/s- sepatutnya xperlu sebut darjat sebab dah sebut dlm takhrij tadi ada dlm Muslim n sepatutnya automatic paham sahih]

Hadis no. 5 salawat:

Matan:

اللهم صل على محمد عبدك ورسولك كما صليت على آل إبراهيم وبارك على محمد وعلى آل محمد كما باركت على إبراهيم

Takhrij:

Diriwayatkan oleh Abu Said al-Khudri, dikeluarkan oleh Ahmad (11451), Bukhari (4520,5997), Nasaie (1293), Ibn Majah (903) dan lain-lain dgn lafaz yg sedikit berbeza antara satu dgn lain. Lafaz diatas ialah lafaz Bukhari (no.5997)

 

Hadis no. 6 salawat:

Matan:

 

اللهم صل على محمد وأزواجه وذريته كما صليت على إبراهيم وبارك على محمد وأزواجه وذريته كما باركت على آل إبراهيم إنك حميد مجيد

Takhrij:

Diriwayatkan oleh Abu Hamid al-Saa’dii, dikeluarkan oleh Ahmad (23648), Malik (291,395), Bukhari (3189,5999), Muslim (407 (69)), Abu Daud (979),Nasaie (1294), Ibn Majah (905), Nasaie dlm sunan Kubra (1217,9887,11168) dan lain-lain dgn lafaz yg sedikit berbeza-beza. Lafaz diatas adalah dari Bukhari (no.3189)

 

 

Hadis no. 7 salawat [fwd to syaikh Tahir]:

Matan:

اللهم صل على محمد وعلى آل محمد وبارك على محمد وعلى آل محمد كما صليت وباركت على إبراهيم وآل إبراهيم إنك حميد مجيد

Takhrij:

dikeluarkan oleh Nasaie dlm sunan Kubra (9875), Thahawi dlm Mskl Athar (1865)

Darjat:

Dinilai “Sahih” oleh al-Albani dlm

“(edisi maktabah syamilah ver. 2)الثمر المستطاب في فقه السنة والكتاب”

 

-Jazakallah kpd Fathi Ali dr hadith 40 yang tolong takhreejkan hadith2 ini

 

 

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s