Mengambil Jam Yang dijumpai di dalam toilet

apa hukum mengambil jam org yg tertinggal di dlm toilet yg kita pasti tiada org akan datang tuntut. apa perlu dibuat dgn jam itu, boleh kah sedekahkan sedikit wang atas nama tuan punya jam dan jam itu kita gunakan macam hak kita kerana kita dah bayar empunya jam atas nama sedekah tadi. kalau tak boleh buat macam tu, apa kita perlu buat dgn jam itu? buang atau letak di masjid ?

jawapan:

ni dibahaskan dalam hukum Luqatah (اللقطة) atau Barang Tercicir. Dalam alQur:an misalnya (maka peti itu dipungut oleh Keluarga Pharaoh) AQT alQasyasy:08
istilah fiqihnya,” luqathah=barang terhormat/bernilai yg tidak terjaga dan yg menemukannyatidak tahu siapa pemiliknya (Nihayah alRimli alSyafi’iy 5/422 (bulaq)

Hukum mengambil jam tercicir itu sunat di sisi madzhab Syafi’iy jika pemungutnya merasayakin dapat melaksanakan amanahnya. menurut Ibn Qudamah, boleh memungutnya jika ia yakin pada dirinya dan mampu menguruskan pengumumannya (alMughni 5/631)

Anda tidak boleh melakukan sedeqah dan mengggunakan jam itu kerana bercanggah dgn hukum luqathah. Jam itu hendaklah di serahkan kepada pihak berwajib yg mengurus bangunan tersebut.

al-ahkam 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s