Cara Solat taubat

 Assalamu’alaikum Wr.Wb.

Barangkali ada diantara ikhwan dan akhwat yang mengetahui tentang tata cara sholat taubat beserta dengan do’a nya.

Wassalamu’alaikum Wr.Wb.

jawapan:

Wa’alaikum salam warahmatullahi wabarakatuh,

Tatacara shalat taubat sama dengan shalat sunnah yang lain, yang membezakan hanyalah niatnya.  Jadi jika seseorang melakukan perbuatan dosa maka disunnahkan untuk segera melakukan shalat taubat dan berdoa meminta ampun kepada Allah Ta’ala.  Semoga tulisan berikut dapat bermanfaat.

Shalat Taubat

 

Allah Ta’ala berfirman,

Dan (juga) orang – orang yang apabila mengerjakan perbuatan keji atau menganiaya diri mereka sendiri mereka ingat akan Allah, lalu memohon ampun terhadap dosa – dosa mereka dan siapa lagi yang dapat mengampuni dosa selain dari pada Allah. Dan mereka tidak meneruskan perbuatan kejinya itu, sedang mereka mengetahui” (QS. Ali Imran : 135)

Sudah sepatutnya bagi seorang muslim untuk sentiasa berusaha bertakwa kepada Allah Ta’ala, juga selalu merasa dalam pengawasan-Nya, serta tidak terjerumus ke dalam maksiat. Jika pun seorang muslim berbuat dosa, maka sudah menjadi kewajipan baginya untuk segera bertaubat dan kembali ke jalan Allah Ta’ala. Dan Rasulullah ShallallaHu alaiHi wa sallam telah mensyari’atkan shalat ini ketika saat bertaubat.

 

Dari Ali radhiyallaHu ‘anHu, bahawa Rasulullah ShallallaHu alaiHi wa sallam bersabda,

 

Tidaklah seseorang melakukan perbuatan dosa lalu dia bangun dan bersuci, kemudian mengerjakan shalat, dan setelah itu memohon keampunan kepada Allah melainkan Allah akan memberikan keampunan kepadanya” (HR. At Tirmidzi no. 406, lafazh ini miliknya, Abu Dawud no. 1521, Ibnu Majah no. 1395 dan lainnya, hadits ini dishahihkan oleh Syaikh Albani dalam Shahih Sunan At Tirmidzi I/128)

Berikut beberapa doa mohon ampunan kepada Allah Ta’ala yang dapat dibaca setelah shalat :

Rabbanaa dzalamnaa anfusanaa wa illam taghfirlanaa war hamnaa lakuunanna minal khaasiriin” yang ertinya “Ya Rabb kami, kami telah menganiaya diri kami sendiri dan jika Engkau tidak mengampuni kami dan memberi rahmat kepada kami, niscaya pastilah kami termasuk orang – orang yang merugi” (QS Al A’raaf : 23)

 

AllaHumma innii zhalamtu nafsii zhulman katsiiran wa laa yaghfirudz dzunuuba illa anta, faghfirlii maghfiratan min ‘indika warhamnii innaka antal ghafuurur rahiim” yang artinya “Ya Allah, sesungguhnya aku banyak menganiaya diriku dan tidak ada yang mengampuni dosa kecuali Engkau. Oleh karena itu ampunilah dosa – dosaku dengan ampunan dari sisi-Mu dan berikan rahmat kepadaku. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun dan Maha Penyayang” (HR. Al Bukhari no. 834 dan Muslim no. 2705)

Maraji’ :

Meneladani Shalat – shalat Sunnah Rasulullah, Syaikh Muhammad bin Umar bin Salim Bazmul, Pustaka Imam Syafi’i, Bogor, Cetakan Kedua, Rabiul Awal 1425 H/ April 2004.

assunnah 

6 thoughts on “Cara Solat taubat

 1. Assalaamu ‘alaikum wr wb
  Kita perlu tahu juga bahwa untuk minta ampun banyak jalan yang harus
  ditepuh
  TAUBAT
  ISTIGHFAR
  PERBUATAN BAIK DANKETAATAN
  – tauhid & menjauhkan diri dari
  kemusyrikan
  – memperbaiki wudlu dan sholat
  – puasa, sodaqoh dan haji
  – dzikir kpd Allah
  – berbaakti kpd orang tua &
  menyambung silaturrahmi
  – berbuat baik kpd sesama mahluq
  MUSIBAH DAN KESEDIHAN
  HAD DAN HUKUM SYARIAT

  MARAJI’
  yusuf qardhawi, Kitab Petunjuk Tobat, mizania
  dr ytusuf al qardhawy TAUBAT ,AL KAUTSAR

 2. ASSALAMUALAIKUM USTAZ,SAYA NAK TANYA BEBERAPA SOALAN…SAYA TELAH BUAT SALAH TERHADAP SESEORANG TAPI SAYA TAK SENGAJA DAN SAYA TAK MINTA MAAF PUN DENGAN ORANG TU.ADAKAH PERBUATAN SEDEMIKIAN BOLEH MENYEBABKAN SAYA BERDOSA?

  Waalaikumussalam warahmatullahi wabarakatuh.

  al-Imam an-Nawawi rahimahullah di dalam kitab hadis susunan beliau Riadussolihin menjelaskan bahawa seandainya kita melakukan kesalahan dengan manusia, cara untuk bertaubat ialah dengan memulangkan haknya dan memohon kemaafan.

  Wallahua’lam.

 3. DALAM SOLAT TAUBAT,PERLUKAH ATAU WAJIBKAH MEMBACA AYAT KURSI?LAGIPUN SAYA TIDAK MENGHAFAL AYAT KURSI.

  Assalamualaikum warahmatullahi wa barakatuh. Tidak wajib, saudara boleh membaca apa-apa sahaja surah yang saudara hafal.

  Wallahua’lam.

 4. assalamualaikum…berikutan masalah kwn saya yg terlanjur adakah dibolehkan dia berpuasa berselang seli bagi mencukupkan tempoh 2 bulan kafarah? dan adakah tempoh 2 bulan puasa tadi perlu dikalikan dgn tempoh 5 tahun ?..tq

 5. assalamualaikum ustaz.

  saya ada sedikit kemusykilan.. adakah berdosa besar jika seorang isteri itu mempunyai skandal dengan lelaki lain, tapi dia masih menyayangi suaminya..tujuan skandal itu adalah cuma suka-suka katanya, dan mempunyai hubungan dengan ramai lelaki tanpa pengetahuan suaminya. Adakah wanita/isteri sebegini dikira isteri nusyuz?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s